vineri, 3 octombrie 2008

Fenomenul Ultras

Acest thread este dedicat fenomenului Ultras. O scurt istorie a fenomenului este prezentata aici:

Aparitia ultrasilor si caracteristicile lor (ITALIA)

"Odata cu sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70, grupuri de suporteri (avand varsta cuprinsa intre 15-25 ani) se desprind categoric de modelul "clasic" - adult- al spectatorului de fotbal si ocupa acele sectoare ale stadioanelor pentru care se faceau campanii speciale de abonamente cu preturi reduse.

Ultrasii constituie un fenomen original al fotbalului printr-o serie de caracteristici: de la sensul de identificare cu propriul teritoriu - acel sector de peluza delimitat de unul sau mai multe steaguri/bannere cu numele si simbolul grupului, pana la vestimentatia lor: haine cu insemne ale echipei favorite, la care se adauga aproape obligatoriu fularul/esarfa in culorile acesteia.

Dar ultrasii se disting mai ales prin adoptarea de elemente cu totul si cu totul inovative in incercarea lor de a-si sustine echipa. Pentru aceasta ei au apelat la trompete, tobe, iar ca sursa de inspiratie, eu folosit modelul englez al ultrasului, cunoscut prin faptul că suporterii obisnuiau sa ridice fularele in acelasi timp, creand astfel efectul vizual al valurilor. De asemenea, ultrasii se disting printr-un stil aparte de comportament si anume incurajarea favoritilor, dar in acelasi timp si intimidarea intr-o maniera obsesiva, a adversarului.

In ultima vreme, ULTRASUL este considerat o componenta principala a strategiei folosite pentru castigarea unei partide asa-zisul "al 12-lea jucator".

Devine o obisnuinta in randul ultrasilor ultilizarea de articole pirotehnice (artificii, petarde, torte, fumigene de diferite culori), menite sa dea o vivacitate suplimentara peluzei. Asa a aparut notiunea de coregrafie a peluzei, o practica absolut originala ce va creste treptat odata cu dezvoltarea grupurilor ultras.

In urmatorii ani, se asista la un proces de agregare a numeroaselor microgrupuri de suporteri, proces ce a dus la aparitia mai multor grupuri ultras. Componentii acestor grupuri de ultrasi au facut parte initial din marile grupuri de suporteri, dar s-au desprins de acestea fie din cauza mentalitatilor diferite pe care ii deosebeau, fie in urma unor neintelegeri.

In timp, aspectul comportamental al ultrasilor se schimba tot mai mult. Asa au aparut cazurile de ciocniri intre grupuri de ultrasi. Motivele acestor ciocniri/incidente intre ultrasi au la baza rivalitati traditionale sau orientarile "politice" ale galeriilor. Actiunile violente ale ultrasilor incep sa se manifeste nu doar pe stadioane, ci si in alte zone, apropiate sau nu acestora. Ultrasii plec in cautarea suporterilor echipelor rivale pentru a le fura steagurile, bannerele si fularele cu scopul de a fi folosite pe post de "trofee" sau pentru a le da foc. Imaginatia ultrasilor depasesc orice limita atunci cand se are in vedere umilirea si provocarea rivalilor."

Niciun comentariu: